Reizen

Klim naar Anayet vanuit Formigal (door de ezelpen)

Pin
Send
Share
Send
Send


De klim naar Anayet, een klassieker van Formigal en uit de zuidelijke Pyreneeën. Het is een prachtige route desenderismo naar een verborgen vulkaan tussen bergen. Het klinkt vreemd om vulkaan te zeggen in de Pyreneeën, maar dit is alleen de spectaculaire open haard. Een comfortabele route naar de voet van de Anayet (ter hoogte van de meren), maar met enige moeite naar de top. Iets meer dan 1.000 m helling alleen geschikt voor bergliefhebbers.

Klim naar Anayet met de muilezelpen

Vertrek vanaf de Anayet Parking

Naast de Formig station We hebben de Anayet Parking (snelweg A-135) waar het startpunt is naar de Anayet beklimming. Het is een parkeerplaats op enkele kilometers van de grens met Portalet aan de linkerkant In de winter heeft u toegang tot de skiliften zelf of de parkeerplaats van het station, maar in de zomer is het noodzakelijk om de auto bij de ingang te laten staan, bijna op de weg zelf.


Kaart naar Anayet (download kaart rechts)
Vertrekpunt naar Anayet

Bij het optreden in de zomerwe starten vanaf 1600 m hoog voor een asfaltweg naar de parkeerplaats of de cafetaria bij Anayet station. Ze zijn 2 km, maar iets dat je zou kunnen redden als dit gedeelte in de zomer open was.


Oplopend door de muilezelpen

Het verlaten van de parkeerplaats en eenmaal op het station begint de echte klim op een klein pad naast een stream naar rechts. Een deelroute zijn circulaire je moet voorzichtig zijn en niet het spoor aan de rechterkant nemen, zo niet aan de linkerkant, en altijd de hoofdsporen aan de rechterkant, aan de andere kant van de stream, verlaten.


Klim naar Anayet
Klim naar Anayet

in de zomer is meestal een drukke route dus het is handig om vroeg op te staan. Het is waar dat we in dit gedeelte nauwelijks mensen vinden, maar in de afdaling, die we zagen in het terugkeergedeelte, werden zeer grote groepen gezien.

De ibons van Anayet

Na een tijdje moet je de stroom oversteken, aan de rechterkant, om te beginnen met het beklimmen van een reeks secties met veel meer helling tot aan de Ibones del Anayet. Het is een pad samen met een stroom langs eensmal ravijn waardoor de Anayet-piek niet wordt gezien.


Klim naar Anayet
Klim naar Anayet

Terwijl je het ravijn opgaat, zul je zien dat het geleidelijk opengaat en het Formigal-station en enkele van de hoge toppen van de Pyreneeën begint te zien. Voordat je de ibons bereikt, is er een imposante helling van ongeveer 100 m van oneffenheden, oneffenheden die uit je geest verdwijnen wanneer je de imposante en kolos Pico del Anayet ziet met de ibons aan zijn voeten. ons we grenzen aan de meren aan de rechterkant, het officiële pad verlaten, om te genieten van de weerspiegelingen van de piek op zijn wateren, iets spectaculairs.


Klim naar Anayet
Klim naar Anayet

Het is nieuwsgierig, maar op dit punt kun je twijfels hebben over hoe je de Anayet moet beklimmen, omdat het een rotskolos is. Hij staat altijd onder ogen, totdat je een punt bereikt dat hem links van hem omringt om het te ondernemen van achteren opstaandaarom worden die twijfels opgelost. Maar daarvoor, door de meren aan de rechterkant te omcirkelen, nadert het pad de basis van de anayet waar je af en toe een klimmer kunt zien stijgen of zelfs lokale fauna, zoals een kleine populatie marmotten.


Midi d'ossau van de ibons van Anayet
Klim naar Anayet

In ons geval was het bijna onmogelijk om een mooie foto van de groundhogs Als je geen telelens bij je hebt, die in dit geval vanwege mijn overgewicht in mijn koffer zat. Het gebeurt meestal, je hebt het nooit meer hoe meer je het nodig hebt ...

Laatste hemelvaart

Op ongeveer 200 meter keert het terug naar neem het officiële pad opnieuw net voor een van de laatste hellingen. Deze helling, die oploopt tot een trede van 2.400 m, laat meer dan één wandelaar uitgeput, omdat je eindelijk mensen zult zien uitgerust door de overbelasting van dit gedeelte. Als u vanaf hier naar links gaat, ziet u de Anayet hoekpunt met 2.559 m en rechts onze bestemming, de Anayet klim met 2.579m. De Anayet ligt op iets meer dan 150 meter van de helling.


Klim naar Anayet vanaf 2.400 m
Laatste etappe van de Anayet-klim

Als je de Anayet aan de rechterkant beklimt, zie je de echte hoogtevrees van de top. Verlaat het smalle en veilige pad en klim naar de top naast een gevaarlijk ravijn aan de linkerkant. Ze zijn amper 100 meter, maar het heeft een spectaculair uitzicht op Frankrijk en de Pyreneeën. Zodra je dit gedeelte ontwijkde de aarde wordt rood naast een pedrera die de weg opent naar de meest complexe sectie van de route.

In dit deel van de route is het handig om met een helm te gaan (hoewel bijna niemand het neemt), door frequente rotsvallen. In mijn geval heb ik echt gedribbeld zodat men me niet op mijn hoofd sloeg. Ten minste iemand van boven waarschuwde dat het eraan kwam :). Ook in dit gedeelte vinden ongevallen meestal plaats, omdat er een zeer verticaal gebied die is getekend met een lange ketting. Aanbeveling, grijp altijd met beide handen, speel het niet. Het is beter om langzaam te gaan, omdat het niet gevaarlijk hoeft te zijn, dan snel te gaan en in een vacuüm te vallen.


Laatste etappe van de Anayet-klim
Laatste etappe van de Anayet-klim

Na de kettingen er is een lange buis waar kleine files ontstaan ​​als er veel mensen zijn, maar zodra dit punt voorbij is, is de top een paar meter verderop. Als je bang bent voor de buis, klim dan niet, het uitzicht is bijna hetzelfde als die van de 2.400m-pas, maar natuurlijk is het iets anders om te zeggen en op een top te staan ​​zoals Anayet :)


Vanaf de top van Anayet
Vanaf de top van Anayet

Terugkerend via een cirkelvormige route

We moeten welstap heel voorzichtig vanaf de bovenkant van Anayet af, omdat de helling niet alleen erg uitgesproken is, zo niet erg glad. Zodra de kettingen zijn getrokken en het gedeelte is verlaagd van 2.400 m naar 2.200 m, verandert het pad en wordt het een vrij eenvoudige sectie. Na de twee meren vinden we zowel muildieren als paarden, bijna in een semi-wilde staat. Net als je deze doorgeeft, moet je we slaan links af niet om het stuk ravijn af te dalen waar we in het begin zijn geklommen.


Klim naar Anayet
Klim naar Anayet

Vanaf de afslag gaat het allemaal langs een pad gemarkeerd met witte en blauwe lijnen naar het Formigal-station. Halverwege de parkeerplaats, de skipistes, een gedeelte dat geen verlies meer heeft. De route is het waard, toch?

Praktische gegevens

Waar te slapen

Campings in de omgeving
 • Camping Escarra (in Escarrilla)
 • Camping Valle de Tena (Crta. Nacional 260, km 513.6, 22600, Huesca)

Hotels in de omgeving

 • Appartementen Solans in Bielsa
 • Appartementen Mazcaray in Bielsa
 • Hotel la casueña, met prachtig uitzicht in de Tena-vallei

Seizoens tips

Winter

We raden u aan het volgende materiaal in de winter mee te nemen:

 • Lange broek, thermoshirt en fleece
 • Cap en handschoenen
 • Primaloft
 • Regenjas of derde laag voor wind of regen
 • Lange laarzen en wintersokken
 • stijgijzers en ijsbijl, de bovenkant bevriest altijd
 • Harnas, touw en winterklimuitrusting
 • Zaklamp of frontaal. de Black Diamond is bijvoorbeeld uitstekend
 • Beenkappen. Hier is een goed voorbeeld van Legging en oog met maat.
 • Rugzak van minimaal 35l
 • Trekkingstokken
 • Kaart /GPS. Zonder dit, kom zelfs niet opdagen. Als GPS is onze aanbeveling de Garmin GPSMAP 64

In de winter zijn de routes meestal langer als er sneeuw ligt, dus bereken 1 of 2 uur meer.

Zomer

In de zomer is dit punt van de bergen meestal erg droog en erg heet. Er zijn nauwelijks schaduwen, want op enkele grote rots na zijn er weinig schaduwrijke gebieden. Voor het materiaal adviseren wij:

 • Zomer schoenen, kort indien mogelijk
 • T-shirt met korte mouwen en korte mouwen
 • Polaire voering, aan de bovenkant kan het koud zijn
 • Regenjas in geval van wind of regen
 • Gepolariseerde zonnebril en pet
 • Bescherming tegen de zon
 • Water in hoeveelheid en voedsel, wat 6 uur oversteken zal zijn

Pin
Send
Share
Send
Send